Fonalfestés otthon, tepsiben – lépésről lépésre

Régebben csak lábosban festettem fonalat, de egyre jobban tetszik a tepsis módszer, leírom, hogy csinálom.
Amire szükségem van:
  • gyapjúfonal
  • ecet vagy citromsav
  • ételfesték vagy gyapjúfesték
  • tepsi
  • alufólia
  • csőrös flakonok vagy kisebb befőttesüvegek
A fonalat feltekerem motringba. Erre a célra lehet kapni külön segédeszközt (motollát), de anélkül is meg lehet csinálni, pl. egy szék háttámlájára tekerve a fonalat. Ill. magunk is gyárthatunk motollát. Nekem szerencsém volt, anyukámtól megörököltem azt a motollát, amit apukám csinált neki még vagy 40 éve 🙂

Egy nagy vödörbe/tálba teszek 1 evőkanál citromsavat vagy ecetet (20%-osat, vagy ha nem ilyen tömény, akkor több kell belőle) és felöntöm meleg vízzel, én a legmelegebbel szoktam, ami jön a csapból. Elkeverem a citromsavat a vízben, majd óvatosan a víz alá nyomom a fonalat. Az a cél, hogy a víz teljesen belepje. Min. fél órát, de akár egy éjszakát is bent hagyom a fonalat a citromsavas/ecetes vízben.
Elkészítem a festéket. Felveszek egy gumikesztyűt, ha nem felejtem el. Ha elfelejtem, akkor mindenki tudja, hogy éppen festettem 🙂 Én por állagú ételfestéket használok, ami nagyon tömény. Létezik még krém meg folyékony állagú is, kinek melyik szimpatikus, ill. mit tud beszerezni. A három alapszínt (sárga, piros, kék) szeretem külön kis csőrös flakonokban (pl. üres üvegmatrica festékes flakon) feloldani. Viszonylag tömény oldatot szoktam csinálni, 1 púpos evőkanál festéket teszek egy 80 ml-es flakonba, majd felöntöm meleg vízzel és jól összerázom. A nagyobb csőrös flakonokban pedig keverni szoktam a színeket. Ehhez először a flakonba teszek 1 evőkanál citromsavat/ecetet, majd kb. félig töltöm vízzel, és a kívánt színt eléréséig csepegtetek a kis flakonokból. Nekem így könnyebb adagolni a festéket, csak egyszer kell feloldani a port 🙂 Természetesen a csőrös flakonok helyettesíthetők bármilyen tálkával, befőttesüveggel. Hasznos, ha van teteje az edénynek, mert ha marad a festékből, akkor el tudjuk tenni.
Következhet a festés! A tepsibe szoktam tenni egy sütőpapírt, erre teszem rá a kinyomkodott fonalat (azaz még vizes, de már nem csöpög). Ha hosszabb egybefüggő részeket szeretnék, akkor úgy rendezem el a fonalat, hogy a kör érvényesüljön, ha ez nem szempont, akkor csak valahogy beleteszem 🙂 Jöhet a festék a csőrös flakonból vagy üvegből, amiben feloldottuk. Ennél a módszernél fontos, hogy legyen citromsav/ecet a feloldott festékben is! Óvatosan megnyomkodom a festékes részt, hogy az aljára is jusson, legtöbbször ez nem elég, hanem külön kell az alsó részre is festéket tenni. Ha egy színből szükségem van világosabbra és sötétebbre is, akkor a sötétet szoktam először megcsinálni, és nem használom el az összes festéket, hagyok a flakonban egy pár ujjnyit. Ezt felöntöm vízzel, azaz felhigítom és így biztos ugyanaz lesz a szín, nem kell még egyszer kikeverni. Persze fordítva is lehet, kikeverek egy nekem tetsző színt, majd egy másik edénybe először 1 cseppet/kanállal teszek, majd kettőt, hármat és így tovább.
 
Ha befejeztem a festést, alufóliával lefedem a tepsit, és beteszem a sütőbe 150 C fokra kb. fél órára, majd elzárom a sütőt, és hagyom ott kihűlni – ez több óra is lehet. Mivel jó vizes a fonal, nem kell attól félni, hogy baja lesz a 150 foktól, ugyanis a víz 100 foknál többre nem tud melegedni, azaz a fonalat se engedi 100 foknál többre felmelegedni. (persze ha több órát lenne bent a sütőben, akkor elpárologna a víz és ez már nem lenne igaz)A kihűlt fonalat kézzel kimosom gyapjúmosószeres vízben, kb. háromszor átöblítem. Nagyon ritkán fordul elő, hogy ereszti a színét, ilyenkor túl sok festéket tettem, nem tudta mindet felvenni a fonal. A motringot beleteszem egy párnahuzatba vagy mosóhálóba, és kicentrifugálom a mosógépben, majd kiteregetem száradni. Száradás után feltekerem gombolyagba és már kész is! Ugye nem is olyan bonyolult? :-))

u.i. Ez a sárga fonal megszáradva mégsem tetszett annyira, így lábosban megmerítettem még a türkiz festékben. Ahol sötétebb sárga volt, ott nagyon zöld lett, ahol meg halvány sárga, ott maradt türkiz.

1 thought on “Fonalfestés otthon, tepsiben – lépésről lépésre”

  1. Nagyon jó leírás, köszi 🙂 Ételfestékből bármilyen használható? Gondoltam megpróbálkozom a “speckled”, pöttyös fonal készítésével, ennél is működhet az ételfesték?

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 5 =

Scroll to Top