Felhasznált alapanyagok

FONALAK: 
kiváló minőségű állati eredetű fonalakat festünk meg, növényi szálból készült fonalakkal (egyelőre) nem foglalkozunk. Fonalaink alapanyaga merinó gyapjú, selyem, teveszőr, jakszőr, kasmír és ezek kombinációja. Van olyan fonalunk, amelyet kifejezetten nekünk gyártanak.

FESTÉKEK:
professzionális gyapjúfestékkel dolgozunk, amely nem mérgező.

CITROMSAV:
normál étkezési citromsavat használunk. Jobban szeretjük használni, mint az ecetet, ugyanis nincs szaga 🙂

A festés menete

A fonalfestésnek rengeteg módja létezik, ami mindenképpen kell hozzá a festéken és a citromsavon/eceten kívül, az a hő, azaz 100 fok körüli hőmérséklet. A fonal bírja a meleget, csak a melegtől nem lesz semmi baja. Akkor kezd nemezelődni, filcesedni, ha melegen mozgatjuk, ill. a hirtelen hőingadozást sem szereti, azaz a forró festékléből nem szabad egyből hideg vízbe tenni, hanem meg kell várni, hogy kihűljön.

Festés után a fonalat alaposan átöblítjük tiszta vízzel. Ideális esetben az öblítővíz teljesen tiszta, azonban előfordul, hogy nem így van. Ha azt látjuk, hogy nagyon ereszti a színét egy fonal, akkor még egyszer szoktuk fixálni. Nagyon ritkán, bizonyos színeknél (türkiz, piros) előfordul, hogy még ez sem segít, ilyenkor többszöri mosással ez a felesleges festék majd kimosódik, és nem fog ereszteni a fonal.

Öblítés után megszárítjuk a fonalakat, a festési rész ezzel véget ér.

 

Scroll to Top