Fonalfestés otthon, tepsiben

Fonalfestés otthon, tepsiben – lépésről lépésre

Régebben csak lábosban festettem fonalat, de egyre jobban tetszik a tepsis módszer, leírom, hogy csinálom.
Amire szükségem van:
  • gyapjúfonal
  • ecet vagy citromsav
  • ételfesték vagy gyapjúfesték
  • tepsi
  • alufólia
  • csőrös flakonok vagy kisebb befőttesüvegek
A fonalat feltekerem motringba. Erre a célra lehet kapni külön segédeszközt (motollát), de anélkül is meg lehet csinálni, pl. egy szék háttámlájára tekerve a fonalat. Ill. magunk is gyárthatunk motollát. Nekem szerencsém volt, anyukámtól megörököltem azt a motollát, amit apukám csinált neki még vagy 40 éve 🙂

Egy nagy vödörbe/tálba teszek 1 evőkanál citromsavat vagy ecetet (20%-osat, vagy ha nem ilyen tömény, akkor több kell belőle) és felöntöm meleg vízzel, én a legmelegebbel szoktam, ami jön a csapból. Elkeverem a citromsavat a vízben, majd óvatosan a víz alá nyomom a fonalat. Az a cél, hogy a víz teljesen belepje. Min. fél órát, de akár egy éjszakát is bent hagyom a fonalat a citromsavas/ecetes vízben.
Elkészítem a festéket. Felveszek egy gumikesztyűt, ha nem felejtem el. Ha elfelejtem, akkor mindenki tudja, hogy éppen festettem 🙂 Én por állagú ételfestéket használok, ami nagyon tömény. Létezik még krém meg folyékony állagú is, kinek melyik szimpatikus, ill. mit tud beszerezni. A három alapszínt (sárga, piros, kék) szeretem külön kis csőrös flakonokban (pl. üres üvegmatrica festékes flakon) feloldani. Viszonylag tömény oldatot szoktam csinálni, 1 púpos evőkanál festéket teszek egy 80 ml-es flakonba, majd felöntöm meleg vízzel és jól összerázom. A nagyobb csőrös flakonokban pedig keverni szoktam a színeket. Ehhez először a flakonba teszek 1 evőkanál citromsavat/ecetet, majd kb. félig töltöm vízzel, és a kívánt színt eléréséig csepegtetek a kis flakonokból. Nekem így könnyebb adagolni a festéket, csak egyszer kell feloldani a port 🙂 Természetesen a csőrös flakonok helyettesíthetők bármilyen tálkával, befőttesüveggel. Hasznos, ha van teteje az edénynek, mert ha marad a festékből, akkor el tudjuk tenni.
Következhet a festés! A tepsibe szoktam tenni egy sütőpapírt, erre teszem rá a kinyomkodott fonalat (azaz még vizes, de már nem csöpög). Ha hosszabb egybefüggő részeket szeretnék, akkor úgy rendezem el a fonalat, hogy a kör érvényesüljön, ha ez nem szempont, akkor csak valahogy beleteszem 🙂 Jöhet a festék a csőrös flakonból vagy üvegből, amiben feloldottuk. Ennél a módszernél fontos, hogy legyen citromsav/ecet a feloldott festékben is! Óvatosan megnyomkodom a festékes részt, hogy az aljára is jusson, legtöbbször ez nem elég, hanem külön kell az alsó részre is festéket tenni. Ha egy színből szükségem van világosabbra és sötétebbre is, akkor a sötétet szoktam először megcsinálni, és nem használom el az összes festéket, hagyok a flakonban egy pár ujjnyit. Ezt felöntöm vízzel, azaz felhigítom és így biztos ugyanaz lesz a szín, nem kell még egyszer kikeverni. Persze fordítva is lehet, kikeverek egy nekem tetsző színt, majd egy másik edénybe először 1 cseppet/kanállal teszek, majd kettőt, hármat és így tovább.
 
Ha befejeztem a festést, alufóliával lefedem a tepsit, és beteszem a sütőbe 150 C fokra kb. fél órára, majd elzárom a sütőt, és hagyom ott kihűlni – ez több óra is lehet. Mivel jó vizes a fonal, nem kell attól félni, hogy baja lesz a 150 foktól, ugyanis a víz 100 foknál többre nem tud melegedni, azaz a fonalat se engedi 100 foknál többre felmelegedni. (persze ha több órát lenne bent a sütőben, akkor elpárologna a víz és ez már nem lenne igaz)A kihűlt fonalat kézzel kimosom gyapjúmosószeres vízben, kb. háromszor átöblítem. Nagyon ritkán fordul elő, hogy ereszti a színét, ilyenkor túl sok festéket tettem, nem tudta mindet felvenni a fonal. A motringot beleteszem egy párnahuzatba vagy mosóhálóba, és kicentrifugálom a mosógépben, majd kiteregetem száradni. Száradás után feltekerem gombolyagba és már kész is! Ugye nem is olyan bonyolult? :-))

u.i. Ez a sárga fonal megszáradva mégsem tetszett annyira, így lábosban megmerítettem még a türkiz festékben. Ahol sötétebb sárga volt, ott nagyon zöld lett, ahol meg halvány sárga, ott maradt türkiz.

Trackbacks and pingbacks

No trackback or pingback available for this article.

One comment

  1. Nagyon jó leírás, köszi :) Ételfestékből bármilyen használható? Gondoltam megpróbálkozom a "speckled", pöttyös fonal készítésével, ennél is működhet az ételfesték?

    Reply

Leave a reply

16 − öt =