Felhasznált alapanyagok

FONALAK: kiváló minőségű állati eredetű fonalakat festek meg, növényi szálból készült fonalakkal (egyelőre) nem foglalkozom. Elsősorban gyapjúból (főleg merinó), selyemből, alpakából készült fonalakat használok.
FESTÉKEK: professzionális gyapjúfestékkel dolgozom, amely nem mérgező. Ezen kívül folyamatosan kísérletezek növényi festékekkel is, de mivel még nincs tapasztalatom pl. a színtartósságról, ezért jó szívvel nem merem őket feltenni de, a blogban viszont megtalálod a különböző növényekkel festett fonalaimat.
CITROMSAV: normál boltban kapható citromsavat használok. Jobban szeretem használni, mint az ecetet, ugyanis nincs szaga 🙂

A festés menete

A fonalfestésnek rengeteg módja létezik, ami mindenképpen kell hozzá a festéken és a citromsavon/eceten kívül, az a hő, azaz 100 fok körüli hőmérséklet. A fonal bírja a meleget, csak a melegtől nem lesz semmi baja. Akkor kezd nemezelődni, filcesedni, ha melegen mozgatjuk, ill. a hirtelen hőingadozást sem szereti, azaz a forró festékből nem szabad egyből hideg vízbe tenni, hanem meg kell várni, hogy kihűljön.

Én lábosban és tepsiben szoktam fonalat festeni, a tepsis módszerről részletes leírást találhatsz a blogomon.

Festés után a fonalat alaposan átöblítem tiszta vízzel, majd gyapjúmosószerrel. Ideális esetben az öblítővíz teljesen tiszta, azonban előfordul, hogy nem így van. Ha azt látom, hogy nagyon ereszti a színét egy fonalam, akkor még egyszer szoktam fixálni (beleteszem citromsavas vízbe, felforralom, majd hagyom magától kihűlni), de ritkán előfordul, hogy még ez sem segít, ilyenkor az van, hogy túl sok festéket használtam, és nem tudta mindet felvenni a fonal. Idővel, többszöri mosással ez a felesleges festék majd kimosódik, és nem fog ereszteni a fonal (remélem :-)).

Öblítés után megszárítom a fonalakat, és kész is!